PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Cel mai des întâlnită infracțiune din România este aceea de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibație alcoolică de peste 0.8‰ alcool pur în sânge la momentul depistării (rețineți acest moment, acela al depistării pentru că acesta este cel care contează și urmează să discutăm despre el).

Cum se întâmplă să ajungi în această situație? Această infracțiune nu este săvârșită de „infractorii de meserie”, de cele mai multe ori li se întâmplă oamenilor  de la care te aștepți cel mai puțin, fie că vorbim despre directori sau profesori, studenți, tineri sau trecuți de vârsta a doua. Această infracțiune este descoperită de autorități după ce persoana poate a săvârșit-o de multe ori fără să fie depistată.

Auzim din ce în ce mai des „Am fost prins cu alcool la volan.”, urmat de întrebarea ce se întâmplă acum? De cele mai multe ori, această infracțiune este descoperită prin intermediul controalelor de rutină ale poliției rutiere. Echipajele care se află în misiune sunt plasate în apropierea localurilor unde se consumă băuturi alcoolice, iar din acel punct acestea opresc toate mașinile care părăsesc localul și le testează cu aparatul etilotest.

Valoarea indicată de aparatul etilotest nu este relevantă din punct de vedere penal, ci doar contravențional. Acest lucru înseamnă că pentru a ți se face dosar  penal este necesar să îți fie recoltată probă de sânge, dar pentru a ți se reține permisul de conducere, este necesară simpla testare cu aparatul etilotest.

După momentul opririi în trafic de către brigada rutieră urmează să fii testat cu aparatul etilotest, acesta indicând valoarea alcoolemiei din aerul expirat, care, de regulă este jumătate din valoarea alcoolemiei din sânge. Aceasta nu este o regulă reglementată de lege, ci o concluzie extrasă din practică.

Deci, în exemplul nostru, organul constatator obține o valoare de 0,6 g/l alcool pur în aerul expirat, iar de aici se naște suspiciunea că, dacă ar fi recoltate probe biologice, acestea ar indica o valoare de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.

Pentru a fi recoltate probele biologice, adică pentru a îi fi luat sânge persoanei depistate este necesară deplasarea către Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici în cazul în care depistarea are loc în București, iar dacă are loc în altă localitate se va proceda la conducerea persoanei depistate la o unitate sanitară pentru recoltarea acestor probe. În cadrul acestei etape trebuie precizat că totul se întâmplă numai cu acordul persoanei depistate, însă dacă aceasta refuză să însoțească agentul constatator la unitatea sanitară sau, ajunsă acolo, refuză recoltarea probelor biologice, aceasta va fi acuzată de refuz de prelevare probe biologice, o altă faptă prevăzută de legea penală pentru care se vor suporta toate consecințele ce derivă din săvârșirea unei infracțiuni.

Recoltarea este formată din două etape, adică se vor recolta două probe biologice la interval de o oră între momentele recoltării.

Ulterior acestor momente, urmează rezultatele buletinelor de analiză toxicologică, iar acestea vor releva alcoolemia avută de persoană la momentul recoltării acestor probe, iar nu la momentul depistării cu alcool la volan.

Pentru a se formula o acuzație însă, organele judiciare vor trebui să afle valoarea alcoolemiei de la momentul depistării, adică de la momentul în care agentul constatator a depistat persoana conducând pe drumurile publice întrucât aceea este, în realitate, infracțiiunea săvârșită.

Valoarea alcoolemiei de la momentul depistării în trafic este calculată pe baza unor formule care folosesc datele antropometrice ale persoanei depistate (înălțime / greutate), datele rezultate în urma buletinelor de analize toxicologice ale celor două probe recoltate  și declarația de consum dată de persoana depistată (în această declarație persoana spune ce tip de alcool a consumat, vorbește despre plenitudinea stomacului și despre ora aproximativă a consumului de alcool raportată la momentul depistării).

Abia după ce este gata această expertiză, cunoscută de către justițiabil ca fiind „recalcularea”, organul judiciar poate să ia o decizie în ceea ce privește existența sau inexistența infracțiunii.

După acest moment, dacă valoarea din acea expertiză este peste 0,8g/l alcool pur în sânge la momentul depistării, persoana în cauză este trimisă în judecată, iar instanța pronunță o soluție individuală care va lămuri ce pedeapsă principală este aplicată, dacă această perssoană rămâne sau nu cu permisul, dacă permisul este suspendat pentru o anumită perioadă, dacă persoana urmează să execute muncă în folosul comunității, dar despre aceste situații vom discuta cu alte ocazii.

Făcând o recapitulare, de la momentul testării cu aparatul etilotest se desfășoară următoarele activități: recoltarea probelor din care rezultă buletinele toxicologice inițiale, efectuarea raportului de expertiză pentru a se calcula valoarea alcoolemiei de la momentul conducerii autovehiculului, trimiterea în judecată a persoanei depistate, pronunțarea unei soluții de către instanță și reabilitarea (dacă este cazul) persoanei după ce trece un anumit timp de la momentul condamnării cu îndeplinirea anumitor condiții stricte.

Din cauza supraaglomerării justiției (mai ales cu acest gen de infracțiuni) cele descrise anterior în mod sumar durează aproximativ 1 an sau 1 an  și jumătate de la momentul depistării și până la momentul pronunțării soluției de către instanța de judecată. Acest lucru se întâmplă dacă persoana are o atitudine proactivă, întrucât dacă neglijează aceasta problemă și alege să nu se prezinte la chemările organelor sau nu se interesează de soarta dosarului, ancheta poate dura și 3-4 ani fără să existe o soluție în dosar.

Aici poate apărea întrebarea de ce să ne grăbim să obținem o soluție în dosar? Răspunsul este simplu: Pe durata întregului proces, de la momentul depistării în trafic persoana depistată nu mai are dreptul de a conduce autovehicule în cazul acestui tip de infracțiune. Mai precis, în cazul comiterii oricăror infracțiuni intenționate (cum ar fi de exemplu părăsirea loclui accidentului dacă din accident au rezultat victime), se suspendă permisul de conducere pe durata anchetei și se eliberează dovadă fără drept de circulație.

Întrebarea: Ce se întâmplă cu permisul după pronunțarea soluției am dezbătut cu ocazia unui articol dedicat în acest sens, pe care vă invităm să îl citiți.

Recomandăm tuturor să nu consume alcool la volan!

 

Auzim din ce în ce mai des „Am fost prins cu alcool la volan.”, urmat de întrebarea ce se întâmplă acum? De cele mai multe ori, această infracțiune este descoperită prin intermediul controalelor de rutină ale poliției rutiere. Echipajele care se află în misiune sunt plasate în apropierea localurilor unde se consumă băuturi alcoolice, iar din acel punct acestea opresc toate mașinile care părăsesc localul și le testează cu aparatul etilotest.

Alcool la volan? Ce se întâmplă?

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

28 octombrie 2021