PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

După ce a fost lămurită procedura și durata acesteia de la momentul depistării până la momentul pronunțării unei soluții de către instanța penală, astăzi vom dezbate ce se întâmplă cu dreptul de a conduce în funcție de soluția pronunțată de instanță și despre când se anulează permisul de conducere..

În funcție de soluția pe care o pronunță instanța, distingem între anularea permisului și interzicerea dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă de timp.

În prima situație, când se anulează permisul de conducere de către intanța de judecată, atunci condamnatul va trebui să participe la cursurile unei școli de șoferi, iar ulterior să susțină examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce autovehicule. În a doua situație, aceea a interzicerii dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată ne aflăm în situația în care permisul nu este anulat, însă dreptul de a conduce este suspendat, exact ca în cazul săvârșirii unei contravenții care are această pedeapsă complementară însă diferă perioada, fiind mai îndelungată în cazul unei soluții penale.

Există și o a treia situație în care instanța de judecată dă dovadă de clemență față de persoana depistată și deși stabilește o pedeapsă principală în sarcina inculpatului, nu adaugă și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce.

În cazul condamnării la pedeapsa închisorii, care poate fi executată în regim detenție sau suspendată sub supraveghere, instanța este obligată să pronunțe anularea permisului de conducere. În aceeași situație ne aflăm și dacă instanța condamnă persoana depistată la pedeapsa amenzii penale, când se anulează permisul de conducere.

Dacă însă intervine soluția amânării aplicării pedepsei (amenzii sau închisorii), atunci instanța are un drept de opțiune, adică are posibilitatea să aleagă dacă va suspenda dretul de a conduce sau nu ca pedeapsă complementară. Altfel spus, aici nu mai vorbim despre anularea permisului de conducere și nici despre o obligație a persoanei depistate, ci suntem în situația unei vocații a inculpatului de a rămâne cu pemisul. Acest lucru va fi apreciat de instanță în funcție de circumstanțele reale ale faptei și personale ale inculpatului.

Situația este similară și în cazul în care instanța renunță la aplicarea unei pedepse.

În concluzie, dacă există o condamnare, la amendă sau închisoare (suspendată sau nu), instanța este obligată să pronunțe și anularea permisului, iar dacă pronunță amânarea sau renunțarea la aplicarea pedepsei, atunci instanța nu va anula permisul însă poate suspenda dreptul persoanei de a conduce pentru o anumită perioadă pe care o consideră oportună.

Nu considerăm necesar să discutăm despre situațiile în care se pronunță achitarea, acolo fiind evident că inculpatul nu suferă nicio consecință, întrucât este exonerat de orice răspundere penală.

Pentru a vedea când pronunță instanța fiecare dintre aceste soluții pe latura penală a cauzei, vă invităm să citiți articolul care abordează această temă.

Subliniem faptul că sfătuim orice persoană să consume alcool responsabil și să nu se urce la volan ulterior.

În cazul condamnării la pedeapsa închisorii, care poate fi executată în regim detenție sau suspendată sub supraveghere, instanța este obligată să pronunțe anularea permisului de conducere.

Când se anulează permisul de conducere? 

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

01 noiembrie 2021