PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Înainte de a începe să discutăm despre ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală, ar trebui să vedem ce înseamnă amendă penală.

 

Ce este amenda penală?

În dreptul penal român există trei pedepse principale, respectiv pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

Atenție! Amenda penală nu trebuie confundată cu amenda contravențională. Amenda contravențională (sau administrativă, cum i se spune popular) este o sancțiune/pedeapsă care se aplică în urma săvârșirii unor contravenții. Fără a intra prea mult în detalii, dăm câteva exemple: dacă ești pieton și treci prin alt loc în afară de trecerea pentru pietoni poți primi amendă contravențională, nu porți centură de siguranță sau cască de protecție (în cazul mototcicletelor) atunci vei primi o amendă contravențională.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune: de exemplu, conducere unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu și așa mai departe.

Amenda penală are două componente: Numărul zilelor amendă și cuantumul unei zile amendă.

Să presupunem că „X” a condus cu permisul anulat, iar instanța l-a găsit vinovat și dorește să îi aplice pedeapsa amenzii penale.

În acest caz, pentru „X” se va stabili un număr de zile amendă, să presupunem că vor fi stabilite 80 de zile amendă și un cuantum, iar în cazul acesta să presupunem că ar fi 50 de lei pentru o zi amendă.

În acest caz, „X” va avea de achitat o amendă penală în cuantum total de 4.000 lei.

Această pedeapsă va apărea în cazierul judiciar, iar dacă, după ce ai achitat-o, nu mai săvârșești alte infracțiuni, atunci vei fi reabilitat de drept, adică ți se va șterge automat din cazier și orice consecințe ale condamnării vor dispărea. (sau cel puțin așa ar trebui, dar chiar dacă nu se întmplă așa, nu e nicio problemă, vei face tu o cerere la instanță și totul se va rezolva).

 

Mai sus este varianta pozitivă, dar ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală?

Pai aici sunt două situații, respectiv dacă nu plătești parțial amenda penală sau dacă nu plătești total amenda penală.

Haide să vedem ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală parțial: Să spunem că din 4.000 lei ai achitat doar 2.000 lei. Acest lucru înseamnă că din cele 80 de zile amendă, tu ai achitat doar 40, deci restul de 40 de zile amendă se vor înlocui de către instanța de judecată cu 40 de zile închisoare ce vor fi executate în regim de detenție, adică în interiorul unui penitenciar.

Dar ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală în totalitate? Pai ce se întâmplă mai sus, adică dacă ai fost condamnat la 80 de zile amendă cu un cuantum de 50 de lei pe zi, atunci vei executa 80 de zile de închisoare într-un penitenciar.

Pentru a se înlocui amenda penală cu închisoarea, instanța va verifica dacă neplata se datorează relei credințe a condamnatului, adică dacă acesta a avut posibilitatea să achite (măcar parțial), dar nu a făcut-o, sau a vrut să plătească, dar nu a avut posibilitatea. În cazul în care condamnatul a fost de rea credință, atunci instanța va înlocui amenda penală cu închisoarea, însă dacă acesta nu a avut posibilitatea obiectivă să achite amenda penală, atunci instanța, va înlocui amenda penală neachitată cu muncă neremunerată în folosul comunității.

Acest lucru se va realiza cu acordul condamnatului, dacă persoana condamnată nu își dă acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, atunci instanța va înlocui amneda cu închisoarea.

Totodată, nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității.

Dacă amenda a fost înlocuită cu muncă în folosul comunității și nu a fost prestată această muncă, fiecare zi de muncă în folosul comunității va fi înlocuită cu închisoare.

În concluzie, dacă ai fost condamnat la pedeapsa amenzii penale și ai posibilitatea să o achiți, ar trebui să o faci, întrucât vei merge la închisoare. Dacă totuși nu ai posibilitatea, dar ești sănătos, să știi ca va trebui să prestezi muncă, altfel, din nou, mergi la închisoare.

Ce se intampla daca nu plkatesti amenda penala?

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală?

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

17 mai 2022