PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Având în vedere multitudinea de vehicule nou apărute, se impune a stabili care este definiția legală a trotinetei electrice. Astfel, în sensul legii, trotineta electrică este vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

Reguli generale privind conducerea trotinetelor electrice

Un prim aspect asupra căruia trebuie să ne aplecăm se referă la obligația înmatriculării vehiculelor. În conformitate cu dispozițiile art. 12 din OUG 195/2002, „Vehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz”. Cu toate acestea, trotineta electrică este exceptată de la obligația de înmatriculare în vederea circulării pe drumurile publice.  

În ceea ce privește vârsta necesară pentru  a conduce o trotinetă electrică pe un drum public, OUG 195/2002 stabilește vârsta minimă de 14 ani. Cu toate acestea, dacă persoana care circulă cu o trotinetă electrică are sub 16 ani, atunci purtarea căștii de protecție este obligatorie.

Transportul pasagerilor pe trotineta electrică este strict interzis.

Prin Legea 78/2021 s-au adus importante modificări în ceea ce privește conducerea trotinetelor electrice. Modificările fac ca pista pentru biciclete să devine și pistă pentru trotinetele electrice, urmând ca, dacă un drum are pistă pentru biciclete, atunci cu trotineta electrică se poate circula doar pe acea pistă.

În lipsa acelei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este  de 50 km /h.

Importante modificări au fost aduse și Regulamentului de punere în aplicare a OUG 195/2002. Astfel, trotinetele electrice vor putea fi conduse doar în aliniament. La schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice, conducătorul acestora se va  deplasa pe lângă ele, respectând regulile de circulație privind  vehiculele împinse cu mâna.

Unde și când este interzis să conduci trotineta electrică?

Legea interzice să înveți să conduci trotineta electrică pe drumurile publice intens populate ori să conduci trotineta electrică pe trotuar atunci când nu există marcaj special în acest sens.

Este, de asemenea, interzisă conducerea trotinetei electrice dacă te afli sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive ori dacă drumul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Despre starea tehnică a trotinetelor electrice

Trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu mijloace luminoase si dispozitive  reflectorizant-fluorescente. Dacă nu au aceste dispozitive, circulația pe timp de noapte este interzisă.

Trotineta electrică trebuie să fie prevăzută cu un sistem de frânare eficace, că un sistem funcțional de direcție și dotată cu un sistem de avertizare sonoră.

Reguli noi și pentru ceilalți participanți la trafic

Regulamentul din 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, modificat și completat prin HG nr. 1075/2021 stabilește că pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roţi, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.

De asemenea, conducătorul de vehicul va trebui să acorde prioritate: când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

 

Conduci o trotinetă electrică? Află care sunt regulile pe care trebuie să le respecți și ce obligații au ceilalți participanți la trafic față de tine.

Ce trebuie să știe conducătorii de trotinete electrice?

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

29 noiembrie 2021