PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Ne vom întâlni cu necesitatea de a introduce o acțiune în tăgada paternității în două situații. În prima situație, va apărea ca tată al minorului soțului mamei, în baza prezumției instituite de art. 414 alin. (1) din Codul civil. În  cea de-a doua situație, cel care s-a pretins tată biologic al minorului născut în afara căsătoriei a recunoscut minorul prin una dintre posibilitățile instituite de lege.

Despre cea din urmă am discutat în trecut, astfel că ne vom referi doar la ipoteza în care prezumția de paternitate nu se suprapune situației de fapt. Deci, vom fi în exemplul în care soții, deși căsătoriți în drept, sunt despărțiți în fapt, iar mama concepe un copil. Soțul mamei va fi automat considerat ca fiind tată al copilului născut de către soție.

Cine poate introduce acțiunea în tăgada paternității?

Acțiunea în tăgada paternității poate fi introdusă de soțul mamei, de mamă, de tatăl biologic, de copil și de moștenitorii oricăruia dintre aceștia.

Soțul mamei va introduce acțiunea împotriva copilului ori, după caz, împotriva moștenitorilor acestuia.

Tatăl biologic va introduce acțiunea împotriva soțului mamei și a copilului ori, după caz, împotriva moștenitorilor săi.

Mama sau copilul vor introduce acțiunea împotriva soțului sau, dacă acesta este decedat, împotriva moștenitorilor acestuia.

Care este termenul în care se poate introduce acțiunea în tăgada paternității?

Termenul pentru introducerea acțiunii în tăgada paternității va diferi în funcție de persoana care introduce acțiunea.

Soțul mamei beneficiază de un termen de 3 ani. Termenul de 3 ani se va calcula de la data când acesta a aflat că apare înscris pe certificatul de naștere al minorului ca fiind tatăl copilului ori de la data când, deși a avut reprezentarea că este tată al minorului, că această situație nu corespunde adevărului. Cu toate acestea, dacă acțiunea este introdusă de către moștenitorii soțului, aceștia au la dispoziție un termen de 1 an, calculat de la data decesului soțului mamei.

Mama poate introduce acțiunea în tăgada paternității în termen de 3 ani de la data nașterii copilului. Și în acest caz, dacă acțiunea este introdusă de către moștenitorii mamei, aceștia au la dispoziție un termen de 1 an, calculat de la data decesului mamei.

În ceea ce privește tatăl biolgic și copilul, aceștia au dreptul să introducă acțiunea în tăgada paternității pe toată perioada vieții lor.

 

 Soțul mamei va fi automat considerat ca fiind tată al copilului născut de către soție.

Copilul nu este al meu! Ce fac?

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

13 noiembrie 2021