PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

 

Deturnarea de fonduri este o faptă prevăzută de legea penală prevăzută de art. 307 Cod Penal cu privire la fondurile naţionale

 

“(1) Schimbarea destinației fondurilor bănești ori a resurselor materiale alocate unei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor provenite din finanțările obținute sau garantate din fonduri publice.

(3) Tentativa se pedepsește.”

 

şi de art. 18^2 din legea nr. 78 din 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

 

“ (1) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor sau activelor obținute ori reținute din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației unui folos legal obținut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se sancționează cu pedeapsa prevăzută la alin. (1).

 

Cea mai importantă diferenţă existent între cele două fapte este reprezentată de obiectul juridic special, în cazul celei dintâi fiind reprezentat de relaţiile sociale care ocrotesc destinaţia fondurilor autorităţilor sau instituţiilor publice naţionale, în situaţie celei de a doua relaţiile sociale care ocrotesc fondurile sau bugetele Uniunii Europene.

 

De subliniat că pentru ca aceste fapte să îndeplinească condiţiile de tipicitate obiectivă schimbarea destinaţiei fondurilor trebuie să aibă loc prin nerespectarea legii, în caz contrar cu ocazia analizei conţinutului constitutiv al faptei se va concluziona că fapta nu este prevăzută de legea penală.

 

Din analiza textelor de lege ar rezulta că reglementarea reprezintă o infracţiune de pericol, nefiind necesar producerea unui rezultat. În practica instanţelor de judecată într-o decizie de speţă a Tribunalului Arad domnul P având calitatea de primar a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri prevăzută şi pedepsită de art. 307 C.pen., în timpul cercetării judecătoreşti P prin avocat a formulat o cerere de schimbare a încadrării juridice din art. 307 NCP în articolul corespondent al vechiului cod penal care prevedea pentru ca infracţiunea să fie considerată săvârşită producerea unui rezultat, adică a unei pagube. Tribunalul Arad a considerat cererea inculpatului întemeiată, a schimbat încadrarea juridică a faptei şi a constat că aceasta nu este prevăzută de legea penală datorită neproducerii nici unui rezultat ca urmare a faptei domnului P.

 

 

Deturnarea de fonduri reprezintă schimbarea destinației fondurilor ori a resurselor materiale alocate undei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale.

DETURNAREA DE FONDURI

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

28 ianuarie 2021