PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Având o reglementare separată de Codul Penal, regăsindu-se în legsilaţia specială, mai exact

în art. 18^1 legea 78 din 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, textul de lege prevede următoarele:

 

Folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi

 

Elementul material nu este cu mult diferit faţă de fapta care sancţionează obţinerea ilegală de fonduri din bugetul naţional. O diferenţă importantă se regăseşte la obiectul juridic special, valoarea socială ocrotită cu ocazia incriminării acestei fapte. În cazul obţinerii ilegale de fonduri naţionale obiectul juridic special este reprezentat de relaţiile sociale care ocrotesc buna desfăşurare a obţinerii de fonduri din bugetul naţional, iar în cazul  obţinerii de ilegale de fonduri europene, obiectul juridic special este reprezentat de relaţiile sociale care ocrotesc buna desfăşurare a obţinerii de fonduri din bugetul european.

 

Este de remarcat că în cazul acestei fapte acţiunea făptuitorului de prezentarea de documente, declaraţii false poate să aibă ca rezultat pe lângă obţinerea pe nedrept de fondri şi a unor active din bugetul Uniunii sau bugetele administrate de Uniune sau în numele Uniunii. Astfel în cazul acestei fapte activitatea infracţională este mai largă, iar aprecierea organului judiciar asupra posibilei săvârşiri a acestei fapte creşte.

 

Forma asimilată a acestei fapte conform Legii nr. 78 din 2000 este următoarea:

 

“Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează omisiunea de a furniza cu ştiinţă, datele cerute potrivit prevederilor legale pentru obţinerea sau reţinerea de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept a acestor fonduri ori active.”

 

Varianta asimilată se săvârşeste printr-o inacţiune, respectiv omisiunea persoanei de furnizare a datelor sau documentelor cerute de prevederile legale pentru obţinerea de fonduri.

 

La fel ca în cazul infracţiunii prevăzute art. 306 din Codul Penal, cu privire la această faptă, dacă mai multe persoane au participat în calitate de coautori, complici sau instigator răspunderea civilă este solidară conform Codului Civil.

 

Deturnarea de fonduri reprezintă schimbarea destinației fondurilor ori a resurselor materiale alocate undei autorități publice sau instituții publice, fără respectarea prevederilor legale.

INFRACŢIUNI CONTRA INTERESELOR
 FINANCIARE ALE UNIUNII EUROPENE

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

20 ianuarie 2021