PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

 

Deși majoritatea consideră că se poate pune semnul egalității între achizițiile publice și achizițiile directe, acestea din urmă sunt proceduri speciale prin care autorității contractante i s-a oferit dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii, în măsura în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât pragurile valorice prevăzute de art. 7 alin. (5) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

 

Privind spre acest text legal, deși sună tentant, tot există anumite rigori ce trebuie respectate, cu alte cuvinte, în fapt, trebuie respectată o procedură complexă ce trebuie respectată și în situația prezentată mai sus.

 

În realitate, de la regula atribuirilor contractelor de achiziție publică există doar 3 excepții în cazul în care valoarea estimată a achiziției este mai mică de:- 100.000 lei pentru produse și servicii, respectiv 280.000 lei pentru lucrări, autoritatea contractantă poate achiziționa direct, fără a utiliza catalogul electronic sau anunțul prealabil, prin consultarea a minimum trei candidați;- 70.000 de lei, autoritatea contractantă poate achiziționa direct pe baza unei singure oferte;- 4.500 lei, autoritatea contractantă are dreptul de a plăti direct, pe baza angajamentului legal, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.

 

De aici putem trage concluzia că singura achiziție care poate fi făcută fără o procedură laborioasă nu ar trebui să depășească 4.499 lei, iar o altă condiție esențială este să existe un angajament legal.

 

Despre acest angajament legal, aceeași normă metodologică ne spune că poate îmbrăca forma unui contract între părți ori al unui alt document încheiat între acestea, iar aici amintim plasarea unei comenzi ori întocmirea unei facturi.

 

În aparență, achizițiile publice par subiecte plictisitoare pentru cetățeanul de rând care nu ar trebui să-și împovăreze gândurile cu astfel de informații, însă absolut ce contractează instituțiile statului, de la contractele pentru autostrăzi, canalizare, iluminat public, până la hârtia din copiatoarele acestor instituții provine din procedura complexă denumită generic „achiziții publice”.

Ce înseamnă malpraxis și cum pot solicita despăgubiri?

PROCEDURA ACHIZIȚIE DIRECTĂ. PRAG ACHIZIȚIE DIRECTĂ

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

04 iunie 2020