PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Inițial, este de precizat faptul că suflatul în aparatul etilotest nu se numără printre probele biologice, deci refuzul de a sufla în aparatul etilotest nu echivalează cu refuzul de recoltare a probelor biologice.

 

Probele biologice constau în probele de sânge / urină care sunt recoltate de către un medic în cadrul unei instituții sanitare. Ulterior, aceste probe recoltate vor fi folosite pentru stabilirea alcoolemiei sau prezenței unor substanțe interzise în organism la momentul depistării în trafic.

 

Există două posibilități în care agentul constatator îți va cere să îl însoțești în vederea recoltării acestor probe biologice: în cazul în care valoarea indicată pe aparatul etilotest este de 0,3-0,4 sau refuzi să sufli în acest aparat din diverse motive.

 

Chiar dacă aparatul indică o valoare mai mică, agentul are dreptul să îți ceară să îl însoțești în vederea recoltării probelor biologice. Situațiile arătate anterior sunt lăsate la aprecierea agentului, neexistând un anume barem orientativ.

 

Simpla constatare privind refuzul de recoltare a probelor biologice făcută de agentul constatator este suficientă pentru a fi în prezența acestei infracțiuni. Agentul constatator nu are posibilitatea de a constrânge persoana depistată să îl însoțească la o unitate sanitară pentru a se realiza recoltarea, deci va exista o simplă invitație.

În această situație, un simplu refuz este suficient, așa cum am arătat deja, pentru a se putea constata refuzul de recoltare a probelor biologice.

 

Recomandarea noastră este ca persoana depistată să adopte o atitudine cooperantă, comițând o altă infracțiune nu se îmbunătățește situația juridică existentă.

 

Sancțiunea penală pentru refuzul de recoltare a probelor biologice este închisoarea de la 1 la 5 ani. Trebuie menționat că pedeapsa este mai aspră decât în cazul conducerii sub influența alcoolului sau altor substanțe, acolo pedeapsa este de la 1 la 5 ani, dar și amendă.

 

Durata unui proces ce are ca obiect refuzul de recoltare a probelor biologice este îndelungată, de cele mai multe ori depășind un an.

 

Vă sfătuim să apelați la un avocat alături de care să pregătiți o apărare efectivă în cazul în care ați săvârșit această infracțiune.

Probele biologice constau în probele de sânge / urină care sunt recoltate de către un medic în cadrul unei instituții sanitare. Refuzul de recoltare a probelor biologice reprezintă infracțiune.

Refuzul de recoltare a probelor biologice

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

22 noiembrie 2021