PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

Da, ai citit bine! Salariații au dreptul la un număr de zile libere plătite, altele decât cele de concediu ori zilele libere legale acordate de stat, în situații speciale, conform Legii 53/2003 Codul Muncii.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 152 din Codul Muncii: ”(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. (2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.”

Așadar, care ar fi acele zile speciale pentru care ai putea primi zile libere? În practică, s-a stabilit că pot fi acordate zile libere pentru căsătoria salariatului, căsătoria unui copil al salariatului, nașterea unui copil al salariatului (aici vorbim despre zile acordate tatălui) ori în cazul donării de sânge.

Pentru că evenimentele speciale nu sunt întotdeauna din cele fericite, salariatul va putea primi zile libere plătite de la angajator și în cazuri precum decesul unui dintre soți, al unui părinte, copil, bunici, frați/surori și chiar al socrilor.

 

Trebuie să înțelegem faptul că natura acestor zile libere nu este expres prevăzută de lege, motiv pentru care acestea sunt negociate în general prin contractul de muncă, fie el contract individual sau colectiv, ori angajatorul, printr-un regulamanet intern, stabilește natura aceste zile, numărul lor etc.

 

Astfel, în cazul în care vă aflați în situația vreunuia dintre evenimentele amintite mai sus, nu ezitați să cereți dreptul la zile libere plătite!

 

Ce se intampla daca nu plkatesti amenda penala?

Zile libere plătite, care nu sunt concediu de odihnă?

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

15 ianuarie 2022