PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

În anumite cazuri, preponderant în situațiile în care părinții nu se înțeleg ori când mama omite să îi spună tatălui despre existența sarcinii, iar mama copilului nu este căsătorită, ne vom afla în situația în care filiația față de tată nu este stabilită, iar în certificatul de naștere al minorului va figura înscrisă doar mama, iar nu și tatăl.

 

Ce poate face tatăl în această situație? Regula în materia stabilirii filiației față de tată este prezumția de paternitate, însă aceasta operează doar față de tatăl din căsătorie. Atunci când părinții nu sunt căsătoriți, filiația față de tată se va stabili prin recunoașterea copilului sau prin hotărâre judecătorească.

 

Recunoașterea copilului este un act unilateral, întocmit fără prezența sau acordul mamei, ce va consta într-o declarație dată de tată la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, la notar ori prin testament, fie el olograf sau autentic.

 

În legătură cu această modalitate de stabilire a filiației față de tată, se mai impun câteva precizări. Recunoașterea va putea fi făcută chiar și de tatăl minor, sub condiția de a avea discernământ la momentul recunoașterii. Recunoașterea copilului este, în toate cazurile, irevocabilă. Chiar dacă aceasta a fost dată prin testament, iar dispozițiile testamentare sunt, ca regulă, revocabile, recunoașterea își păstrează caracterul irevocabil.

 

Ce se întâmplă cu certificatul de naștere al copilului după recunoaștere? Ulterior recunoașterii, serviciului public comunitar local de evidență al persoanelor îi revine sarcina de a face mențiunea certificatul de naștere și va invita mama la sediul acesteia, împreună cu originalul certificatului de naștere al minorului, în vederea emiterii unui nou certificat de naștere, care să conțină și aspectele privitoare la tatăl copilului.

 

Ce se întâmplă în situația în care recunoașterea nu corespunde cu starea de fapt? Dacă recunoașterea copilului nu corespunde cu starea de fapt, aceasta poate fi contestată oricând și de către orice persoană interesată.

 

Astfel, ne vom întâlni cu recunoașterea paternității în momentul în care tatăl își dorește ca legătura sa de rudenie cu minorul să fie înscrisă în actele de stare civilă, însă ce se întâmplă când tatăl refuză acest lucru?

 

Atunci când tatăl refuză recunoașterea minorului, stabilirea filiației față de tată se va face prin hotărâre judecătorească. Cu alte cuvinte, mama, în numele minorului, ori, după caz, moștenitorii copilului vor introduce o acțiune pentru a se stabili pe cale judecătorească filiația minorului față de tată.

Ce poți face dacă ți-au pus poprire pe salariu, dacă ai primit o somație sau dacă executorul vrea să îți ia casa? Răpunsul e simplu: te afli înfaza de executare silită și poți formula contestație la executare.

Copilul e al meu! Recunoasterea copilului.

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

11 noiembrie 2021