PROGRAM

Luni - Vineri: 10.00 - 18.00

 

CONTACT

+40766889911

office@e-avocatul.ro

Bd. Unirii nr. 18, bl. 5B, sc. 1, et. 3, ap. 10, București, sector 4

 

În data de 6.05.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis Recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că “partea în sarcina căreia s-a stabilit amenda judiciară prevăzută de art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) din Codul de procedură civilă pentru introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unor căi de atac vădit netemeinice, prin aceeaşi hotărâre prin care au fost soluţionate aceste cereri, poate formula critici care vizează amendarea sa numai pe calea cererii de reexaminare, neputând supune aceste critici controlului judiciar prin intermediul apelului sau recursului.”

 

Hotărârea este obligatorie de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Această hotărâre vine și unifică practica în materie, toate căile de atac, altele decât cererea de reexaminare, introduse împotriva hotărârii prin care s-a stabilit amenda judiciară urmează a fi respinse ca inadmisibile.

 

Amenda judiciară aplicată în procesul civil poate fi contestată de către părți doar prin cererea de reexaminare

RIL admis: Amenda judiciară aplicată în procesul civil poate fi contestată de către părți doar prin cererea de reexaminare

MUNTEANU&DUMITRU

LAW OFFICE

06 mai 2020